top of page
  • Writer's pictureDr Ana Stjelja

Jelena J. Dimitrijević zastupljena u knjizi „Vodič kroz ljubavnu istoriju Beograda“



Srpska književnica Jelena J. Dimitrijević našla se među koricama knjige „Vodič kroz ljubavnu istoriju Beograda“, autora Nenada Novaka Stefanovića. Ova zanimljiva knjiga, zapravo predstavlja svojevrsnu istoriju Beograda sagledanu kroz prizmu arhitektonskih zdanja čiji su vlasnici ili stanovnici bile znamenite ličnosti Beograda. Autor, inače književnik, publicista i novinar koji već godinama unazad marljivo priprema zanimljive priče o poznatim zdanjima i kućama u Beogradu i Srbiji (kroz rubriku dnevnog lista Politika - Jedna kuća jedna priča) na vrlo lirski i dramski uzbudljiv način pripoveda priču o jednom gradu koji u sebi krije mnoge tajne. Kroz pripovesti o ljudima i zdanjima, ulicama i malo poznatim događajima iz druge istorije Beograda, autor poziva na ponovno otkrivanje nekih zaboravljenih vrednosti.

Odlomak posvećen srpskoj književnici Jeleni J. Dimitrijević naslovljen je sa Putovanje ljubitelja knjiga kratak je omaž njenom višedecenijskom pregalništvu na polju književnosti, kulture i ženskog aktivizma. To je ujedno i priča o njenoj kući koja se nalazi u ulici Francuska br. 29 i koja do dan-danas nema svoju spomen-ploču, iako je prošlo već deset godina od kada je podneta i odobrena inicijativa za njeno postavljanje.

Knjiga Nenada Novaka Stefanovića „Vodič kroz ljubavnu istoriju Beograda“ doživela je devet izdanja što samo govori o njenom značaju i dobrom prijemu kod čitalačke publike.


Recent Posts
bottom of page