top of page
  • Writer's pictureDr Ana Stjelja

U „Zborniku Matice srpske za književnost i jezik“ objavljena tri nepoznata pisma Jelene J. Dimitrije



Profesorka FILUM-a dr Slavica Garonja Radovanac, objavila je rad pod naslovom „Tri nepoznata pisma Jelene J. Dimitrijević (iz Fonda mlađih rukopisa i arhivalija rukopisnog odeljenja Narodne biblioteke Srbije)“. U radu se donose tri do sada nepoznata pisma Jelene J. Dimitrijević (1862–1945), srpske književnice koja je ostavila obimnoi tek odnedavno ozbiljnije istraženo književno delo. Ova pisma su važna, jer korespondencija Jelene J. Dimitrijević uglavnom nije sačuvana. S obzirom na to da je upućena uredniku Politike, Živku Milićeviću (u relativno kratkom vremenskom periodu – od kraja 1926, do kraja 1927), u ovom radu uspostavljen je kontekst njihovog nastanka koji prati nastanak njenih putopisa Sedam mora i tri okeana, ali značajno slika i neke specifične književne prilike u Beogradu, i to s obzirom na naše poznate književnice međuratne epohe – Danicu Marković, Smilju Đaković, Delfu Ivanić.

Rad je nastao kao deo istraživanja u okviru projekta Knjiženstvo – istorijai teorija ženske književnosti na srpskom jeziku do 1965 (br. 178029) koje finansira Ministarstvo za nauku i tehnologiju, a objavljen je u „Zborniku Matice srpske za književnost i jezik“ (br. 3, 2017).

Ova pisma Jelene J. Dimiitrijević čuvaju se u rukopisnom odeljenju Narodne biblioteke, u arhivi Živka Milićevića, jednog od urednika Politike.


Recent Posts
bottom of page